fbpx

Bestuurlijke Boete Autoriteit Consument en Markt

Bestuurlijke boete ACM aanvechten met bestuursrecht advocaat

Heeft u een bestuurlijke boete ontvangen van de ACM, maar bent u het hier niet mee eens? Neem dan direct contact op met Advocatenkantoor Hoogendoorn.


Wij tekenen namens u bezwaar aan met als doel het verlagen of kwijtschelden van het boetebedrag.

Bestuurlijke boete Autoriteit Consument en Markt

Wanneer een bedrijf (of privépersoon) in overtreding is van de gestelde regels kan dit leiden tot een bestuurlijke boete van de ACM. De boete wordt uitgedeeld aan de overtreder en, indien aanwezig, de leidinggevende die opdracht heeft gegeven voor de overtreding. Het boetebedrag van de ACM varieert aanzienlijk maar kan in theorie oplopen tot € 900.000 per overtreding. De hoogte van de boete hangt af van de ernst en de duur van de overtreding en specifieke omstandigheden in de betreffende zaak.

De Autoriteit Consument en Markt

De ACM, oftewel Autoriteit Consument en Markt, is een zelfstandig bestuursorgaan en hoort bij de Rijksoverheid, maar maakt geen deel uit van een ministerie. Wanneer de ACM besluiten wil voorbereiden en bekendmaken, houdt het zich aan de regels uit de Algemene wet bestuursrecht. Dit bestuursorgaan heeft daarmee de mogelijkheid om naar aanleiding van tips onderzoek te doen. Dit kan bestaan uit het meenemen van gegevens, plaatsen betreden, inlichtingen vragen en inzage vorderen. Deze toezichthouder focust zich op het consumentenrecht en de mededingen van de telecommunicatie, vervoer, post, zorg en energiebranche. Toezicht is noodzakelijk aangezien concurrentie geen vanzelfsprekendheid is binnen deze branches. De ACM houdt hiermee toezicht op de betaalbaarheid, kwaliteit en beschikbaarheid van deze belangrijke diensten. De Autoriteit Consument en Markt heeft daarnaast de mogelijkheid publiekelijk te waarschuwen voor bedrijven die de consumentenregels overtreden.

Bezwaar tegen bestuurlijke boete ACM met bestuursrechtadvocaat

Heeft u een boete gekregen van de ACM en bent u het hier niet mee eens? Neem dan direct contact op met Advocatenkantoor Hoogendoorn. Wij zijn gespecialiseerd in het bestuursrecht en zullen u gedurende het gehele bezwaarproces ondersteunen. Het uiteindelijke doel van ons bezwaar is het verlagen of geheel kwijtschelden van de bestuurlijke boete van de ACM.
 
 

Proces bestuurlijke boete ACM aanvechten

Wilt u de bestuurlijke boete van de ACM aanvechten? De advocaten van Hoogendoorn helpen u graag. De boeteprocedure en de procedure voor het aanvechten van de boete zijn als volgt:
1. Het onderzoek
Een onderzoek zal worden ingesteld door de toezichthouders van de ACM wanneer zij vermoedens hebben van een eventuele overtreding. De bevindingen van het onderzoek worden opgenomen in een rapport. Dit rapport wordt vervolgens overgedragen aan de directie Juridische Zaken (JZ). U ontvangt een kopie van dit rapport.
2. Het oordeel van Juridische Zaken
De directie JZ zal het rapport onderzoeken en een advies opstellen richting de ACM over het eventueel opleggen van een bestuurlijke boete. Zij geven tevens advies over de hoogte van de boete.
3. Kennisgeving inzake boete
Voordat het advies van de JZ wordt doorgestuurd naar de ACM, is het mogelijk voor u om een reactie te geven op het rapport. Dit is de zogenaamde zienswijze. De advocaten van Hoogendoorn helpen u met het opstellen van de zienswijze met als doel het verlagen of kwijtschelden van het boetebedrag. De JZ zal deze zienswijze meenemen in het advies dat wordt uitgebracht aan de ACM.
4. Reactie ACM omtrent boete
Na twee weken ontvangt u de beschikking inzake boete. Hierin staat of u wel of geen boete krijgt. Zoals aangegeven is de eerder opgestelde zienswijze opgenomen in dit besluit. Mocht u vooralsnog een bestuurlijke boete moeten betalen, dan is het mogelijk hier bezwaar tegen aan te tekenen.
5. Bezwaar bestuurlijke ACM-boete aantekenen
Indien u alsnog een boete moet betalen, dan helpen wij u (binnen de gestelde termijn van zes weken) met het aanvechten van deze ACM-boete. De bezwaarprocedure wordt door ons in gang gezet door het schrijven van een officieel bezwaarschrift aan de directie van de ACM. Dit bezwaarschrift zal door de JZ worden beoordeeld. Indien noodzakelijk zullen wij uw zaak verdedigen tijdens een daarvoor bestemde hoorzitting. Op basis van dit bezwaar zal de ACM bepalen of de boete wordt kwijtgescholden, het boetebedrag wordt verminderd of dat de boete in zijn volledigheid betaald zal moeten worden. LET OP! De betalingsverplichting van de boete blijft in stand en wordt niet opgeschort wanneer er bezwaar wordt aangetekend. Wordt de boete aan de hand van het bezwaar alsnog kwijtgescholden, dan krijgt u het betaalde boetebedrag terug, inclusief de wettelijke rente.
6. In beroep bij de bestuursrechter
Als het bezwaar ongegrond wordt verklaard (de boete moet u nog steeds betalen) en u bent het hier niet mee eens, dan zullen wij in overleg bepalen of het zinvol is om de zaak te laten voorkomen bij de bestuursrechter in Rotterdam. Wij zullen beroep voor u aantekenen en de zaak grondig voorbereiden.
7. College van Beroep voor het Bedrijfsleven
Het is mogelijk om de laatste gerechtelijke stap in werking te laten treden wanneer u het niet eens bent met de uitspraak van de bestuursrechter: in hoger beroep gaan bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Wederom zal dit in overleg worden besloten. De slagingskans is de belangrijkste factor voor het aantekenen van beroep bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.

Beroep bestuurlijke boete aantekenen met Advocatenkantoor Hoogendoorn

Heeft u een kennisgeving inzake boete ontvangen? Wacht dan niet te lang met contact opnemen. Wij kunnen een passende reactie verzorgen binnen de gestelde termijn van twee weken. Ook voor het vervolgproces bent u bij ons aan het juiste adres. Onze bestuursrechtadvocaat verzorgt al het contact met de JZ en de ACM met als doel het verlagen of kwijtschelden van het boetebedrag.

Bestuursrecht advocaat inschakelen

Heeft u te maken gekregen met de Autoriteit Consument en Markt en dient u bijgestaan en verdedigd te worden? Dan raden we u aan contact op te nemen met een van onze advocaten voor bestuursrecht. Onze professionals zijn gespecialiseerd in bestuursrecht en weten precies wat er op u van toepassing is en hoe we u het beste kunnen helpen. Met persoonlijk advies helpen we u graag naar het meest optimale resultaat. Wilt u meer informatie over de bestuursrechtadvocaat en wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Neem direct contact op om uw boete van de ACM aan te vechten

Vul het onderstaande contactformulier in of bel ons direct via: +31 (0)20 6 23 41 11


Contact per e-mail of telefoon?
e-mailtelefoon


Indien gewenst, wanneer kunnen wij u het beste terugbellen?
voorkeur mailenochtend 9.00 - 12.00middag 13.00 - 17.00avond 19.00 - 21.00


Door een vinkje te plaatsen gaat u akkoord dat wij uw gegevens opslaan en verwerken. Meer informatie hierover vind u in onze privacyverklaring. Zonder akkoord kunnen wij uw aanvraag niet verwerken.